История

Когато „Петерсон”-ът беше мл...

Клубни членове носители на "...

Преходът на "Булкон Стар" от...

ДОМЪТ НА ПЕНКО ЖЕКОВ...

Началото...

Реклама

1-во място ORC-C на ДП 2018
Реклама

https://www.facebook.com/yachtclubportvarna/
 

Началото...0_0_00AAAPORTVNA.jpg

Яхт-клуб “Капитан Георги Георгиев-Порт Варна” е учреден през 1974 г. като клуб за отдих и спорт на море за работещите в системата на тогавашното ДСО “Воден транспорт” – Варна. В състава му влизат “Пристанище Варна”, Параходство “БМФ” и УПМКП. Радетели и учредители още от 1973 г. са известни ветроходци и професионални моряци, сред тях инж. Иван Георгиев, кап. Атанас Йонков, инж. Константин Славов, Пенко Жеков, Стоян Паунов и кап. Николай Йовчев. Още същата година започва закупуването на ветроходни яхти и детски състезателни съдове. Този процес на доставяне на нови съдове продължава до закриването на ДСО “Воден транспорт” в началото на 1990 г.

Основната дейност се е ръководила от Управителен съвет, избиран от Общо събрание на членовете на яхт клуба. Клубът развива спортна и туристическа дейност, обучение на деца и възрастни във ветроходни умения и морска практика. Той е организатор и домакин на престижни за Черно море състезания като регата “Георги Димитров” (проведена за първи път през 1976 г. като международна с маршрут Варна – Одеса – Варна), ветроходно рали за купата на Община Варна, детска регата “Юнга”. След успешното околосветско плаване на капитан Георги Георгиев, изтъкнат и обичан от всички членове деятел и понастоящем патрон на клуба, той става водещ център и стожер на всички, които обичат морето и ветроходството. След смъртта на Георги Георгиев през 1980 г., с решение на Управителния съвет, клубът е преименуван на яхт клуб “Капитан Георги Георгиев – Порт Варна”.

В международен план, в продължение на повече от едно десетилетие, клубът представя България на най-големите ветроходни състезания в района на Източното Средиземноморие и Егея. Доказателство за това са десетките купи, експонирани в каюткомпанията на клуба.

Десетки младежи минали през школата на яхт клуб “Капитан Георги Георгиев – Порт Варна”, понастоящем плават като моряци и капитани по всички морета и океани на Планетата, запазили обичта и признателността към любимия клуб.


 
Реклама