История

Когато „Петерсон”-ът беше мл...

Клубни членове носители на "...

Преходът на "Булкон Стар" от...

ДОМЪТ НА ПЕНКО ЖЕКОВ...

Началото...

Реклама

1-во място ORC-C на ДП 2018
Реклама

https://www.facebook.com/yachtclubportvarna/
 

Когато „Петерсон”-ът беше млад...spirit_of_90th_1.jpg

Възможно ли е една седем, седем и нещо-метрова яхта да обедини над сто младежи и да ги направи приятели за цял живот? Отговорът ДА събра на 22 септември в каюткомпанията на яхт клуб „Капитан Георги Георгиев – Порт Варна” малка част от хората, свързани с историята на ветроходна яхта „Нунки”. Идеята е на секретаря на УС на сдружението к.д.п. Александър Калчев. „Тази година „Нунки” навършва 30 години, в които винаги е била на гребена на вълната. Събираме се, за да изпием по чаша вино за нейно здраве! Гордостта на клуба заслужава това, дори много повече. Щастлив съм, че традицията да се  възпитават младите хора в любов към морето продължава и днес”, сподели инициаторът, който е под номер 4 в списъка на шкиперите на „Синята стрела”.
На 1 август 1982 г. в активите на яхт клуб „Капитан Георги Георгиев – Порт Варна” е заприходена „ветроходна яхта „Конрад 25 Р, произведена в Полша”, с размери:
- Дължина / LOA         : 7.64 m
- Широчина / Beam     : 2.44 m
- Газене / Draft          : 1.56 m
- Ветрилна площ m2 / Sails  : 27.5 m2
- Спинакер / Spinaker  : 35-40 м2
- Тегло / Displacement : 1,5 tons
- Екипаж / Crew          : 3 to 5
action.jpg
Спазена е клубната традиция и яхтата е кръстена на звезда, получава името „Нунки” – втората най-ярка звезда от съзвездието „Стрелец”. Първи шкипер става Иван Греков, следват Любомир Йовчев, Борислав Гуцанов, Александър Калчев, Ивайло Гавраилов.

peterson_mlad.jpg
В спомени за славните времена на българския „Петерсон”, както е популярен във ветоходните среди моделът „Конрад 25 Р”, разказване на „страшни смешки и смешни страшки” и много настроение премина рожденният ден на „Нунки”. Под звуците на музика от 90-те, с палавите игри на децата на вече попорасналите момчета, дори и с разбиране от съпругите им. „Да не забравяме, че някои от децата са заченати на „Нунки”, с усмивка припомниха присъстващите!


 
Реклама