Новини

РЕГАТА ПОРТ ВАРНА – КУПИ Д...

Обява за състезание Междун...

ПОКАНА ЗА СВИКВАНЕ НА ГОДИ...

Покана за свикване на годи...

Регата Кор Кароли Некст ко...

РЕГАТА ПОРТ ВАРНА – КУПИ Д...

Картотека към БФВ...

РЕГАТА ПОРТ ВАРНА – КУПИ Д...

45 години международна рег...

Покана Общо събрание на С...

Членски внос 2021 година...

Общо събрание 19.09.2020г....

РЕГАТА КУПА БЪЛГАРИЯ КОНРА...

Международна Регата Порт В...

РЕГАТА ПОРТ ВАРНА – КУПА Д...


Реклама

1-во място ORC-C на ДП 2018
Реклама

https://www.facebook.com/yachtclubportvarna/
 

Що е „Специално правило” и колко време ще има то почва у нас?


photo_verybig_900432.jpg

Всички ветроходни регати се ръководят от два основни документа - „Известие за състезание” (Notice of race) и „Състезателна инструкция” (Sailing Instructions). В тях е указано горе-долу следното:
А) Регата ..... ще се ръководи от Състезателните правила по ветроходство, измененията направени в тях, правилата на съответните класове, Наредбата на БФВ, Поканата за състезание и от Състезателните инструкции на проявата.
Б) Ще се прилага Приложение P от Състезателните правила по ветроходство.
В) Специално правило: Лодка не може да изхвърля отпадъци във водата. Отпадъците могат да се дават на помощните и на съдийските лодки.
Честно, никога не съм се задълбочавал в Състезателните инструкции на регати извън България, освен в редките случаи, когато като шкипер ми е необходимо да разбера схемата на етапите, реда на преминаване на знаците, координати и др. По тази причина не съм забелязвал дали извън пределите на страната ни важи „Специалното правило”.
Местата за издаване на отпадъци от ветроходните яхти в марините Созопол, „Диневи”, Несебър, Варна, Балчик, Златни пясъци и честотата на извозване от местните служби са обект на друга, много по-дълга публикация. Тук ще стане дума за прекрасно работещата малко повече от два месеца идея, споделена с членовете на Управителния съвет на яхт клуб „Капитан Георги Георгиев-Порт Варна” Борислав Гуцанов и Мариян Господинов. В една от паузите на Общото събрание. Светкавична реакция от ръководството на клуба и... старт!

PICT0001.JPG
За тези два месеца най-малките ветроходци, техните родители и клубни членове се включиха в кампанията „Сливи за смет” с 625 кг хартиени опаковки, стари вестници, списания и книги и с 45 кг празни пластмасови бутилки. И най-важното в случая не са „спечелените” малко над 90 лв (предварително нарочени за децата от клуба). Важното е, че вече никой не търпи из клуба или във водата да се разнасят празни пластмасови бутилки (една от най-неприятните гледки в района на Морска гара при западно време). Отпадъците се събират старателно в клетката, разположена под транеца на клубната легенда „Булкон стар”.

529827_146606145470215_836343819_n.jpg

Това, заедно с оптимистичните резултати от съвместната работа на „Рефил” ЕООД с детските градини и учебните заведения във Варна (8 тона хартия и 220 кг пластмасови отпадъци), може би ще направи „Специалното правило” излишно.
Дали?


26.06.2012г. 11:07ч.
 
Реклама