Новини

Международната регата Порт...

ПОКАНА ЗА СВИКВАНЕ НА ГОДИ...

Борислав Николов шести на ...

Борислав Николов завърши г...

РЕГАТА ПОРТ ВАРНА – КУПИ Д...

Обява за състезание Междун...

ПОКАНА ЗА СВИКВАНЕ НА ГОДИ...

Покана за свикване на годи...

Регата Кор Кароли Некст ко...

РЕГАТА ПОРТ ВАРНА – КУПИ Д...

Картотека към БФВ...

РЕГАТА ПОРТ ВАРНА – КУПИ Д...

45 години международна рег...

Покана Общо събрание на С...

Членски внос 2021 година...


Реклама

1-во място ORC-C на ДП 2018
Реклама

https://www.facebook.com/yachtclubportvarna/
 

Регата „Peugeot - Порт Варна” 2012 – традиция и новаторство


peug.JPG

От 27 до 29 юли акваторията на Варненския залив ще бъде арена на надпреварата между най-добрите български ветроходни екипажи. Последният уикенд на горещия месец ще даде отговор на въпроса кои ще бъдат отличниците в едно от най-старите ветроходни състезания у нас – регата „Peugeot – Порт Варна”.
Началото е през далечната 1976 година. Управителният съвет на яхт клуб „Порт Варна” организира международната ветроходна регата „Георги Димитров”, проведена тогава по маршрут Варна – Одеса – Варна. Дълги години след това, стартът на ветроходната регата е на 18 юни, рожденният ден на „вожда и учителя на българския народ”. Извън идеологемите, ветроходната надпревара поставя немислими рекорди по масово участие на екипажи, като неведнъж броят на стартиралите яхти е над 100!
След смъртта на капитан Георги Георгиев през 1980 г., с решение на Управителния съвет, клубът е преименуван на яхт клуб “Капитан Георги Георгиев-Порт Варна”. В най-новата ни история регатата се трансформира във ветроходно рали за купата на Община Варна и в по-простичкото регата „Порт Варна”. Тазгодишното издание за втора поредна година ще се проведе като ветроходна регата "Peugeot – Порт Варна”. За страх на пишещото братство (да не попадне под ударите на СЕМ за „скрита реклама”) и за радост (и мъничко гордост) на ветроходната гилдия у нас, че поне мъничко се приближава до световните стандарти. Печелившият модел „автомобилостроене + ветроходство” по света не е от вчера – големите регати Volvo Ocean Race, AUDI Med Cup, FIAT Le Tour de France... В лицето на „София Франс Ауто - Варна” ЕАД, официален представител на Peugeot за Варна, яхт клуб „Капитан Георги Георгиев – Порт Варна” намери добър партньор за нормалното провеждане на ветроходни регати за подрастващи и възрастни. За малко повече от година Peugeot  и „Порт”-а органираха състезания за детските и олимпийски класове и за килови яхти.
В тазгодишното издание на регата „Peugeot - Порт Варна” се очаква да стартират над 30 яхти от страната и чужбина. Освен разнообразни гонки, организаторите са подготвили и изненади за участниците на откриването в петък вечер в Playground Sports Bar на територията на Mall Varna и на закриването в неделя в яхт клуба. На 27 юли участниците в регатата ще могат да премерят сили в състезание по боулинг, а на 29-ти призьорите във ветроходната надпревара ще получат наградите си от някои от най-атрактивните варненски фотомодели. А, да не забравим и възможностите за тест-драйв на актуалните модели на Peugeot - 208, 308, 508 , 4008.


24.07.2012г. 12:34ч.
 
Реклама