Новини

Международната регата Порт...

ПОКАНА ЗА СВИКВАНЕ НА ГОДИ...

Борислав Николов шести на ...

Борислав Николов завърши г...

РЕГАТА ПОРТ ВАРНА – КУПИ Д...

Обява за състезание Междун...

ПОКАНА ЗА СВИКВАНЕ НА ГОДИ...

Покана за свикване на годи...

Регата Кор Кароли Некст ко...

РЕГАТА ПОРТ ВАРНА – КУПИ Д...

Картотека към БФВ...

РЕГАТА ПОРТ ВАРНА – КУПИ Д...

45 години международна рег...

Покана Общо събрание на С...

Членски внос 2021 година...


Реклама

1-во място ORC-C на ДП 2018
Реклама

https://www.facebook.com/yachtclubportvarna/
 

„Пристанище Варна“ ЕАД отбелязва 40 години от откриването на яхтклуб “Капитан Георги Георгиев-Порт Варна”


apoka.jpg

 40-години яхтклуб със стилна церемония ще отбележи само след дни „Пристанище Варна” ЕАД. Отбелязването на годишнината се планира за 19 октомври,когато награди ще получат членове на клуба, оставили светли дири в историята на родното ветроходство.
Яхтклуб“ Порт Варна”е учреден през 1974 г. като клуб за отдих и спорт на море за работници от водния транспорт под административното управление на„Пристанище Варна“. Идеята била посрещната с пълно разбиране от тогавашното ръководство и за пръв председател е избран тогавашния директор Стоян Паунов. През същата година започва закупуването на ветроходни яхти и детски състезателни съдове. Това продължава до закриването на ДСО „Воден транспорт”в началото на 1990 г..
През1994 г. клубът е пререгистриран като Сдружение с нестопанска цел, като се издържа от членски внос. Трябва да се отбележи, че яхтклубът оцеля в условия на промяна на икономиката и собствеността благодарение на проявеното разбиране от ръководството на „Пристанище Варна“- ЕАД. Дружеството и сега поддържа инфраструктурата, грижи се за базата и за яхтите.
В своята 40-годишната история членовете на клуба за изписали не една и две славни страници в историята на българското ветроходство. Сред най-забележителните е околосветското плаване на кап. Георги Георгиев, станал по-късно и патрон на яхтклуба. След успешното приключване на обиколката по вода кап. Георгиев става става водещ център и стожер на всички, които обичат морето и ветроходството,разказват членовете на клуба, които не пропускат нито една свободна минута,за да се отдадат на ветроходната си страст /най-важните моменти и дати от историята на клуба виж по - долу/.
Днес Яхтклуб “Капитан Георги Георгиев - Порт Варна” развива спортна и туристическа дейност, обучение на деца и възрастни във ветроходни умения и морска практика.Организатор и домакин е на повече от150 престижни за Черно море прояви.
В републикански план клубът винаги е имал шампиони в най-масовия детски клас„Оптимист”. В международен план в продължение на повече от едно десетилетие клубът представя България на най-големите ветроходни състезания в района на Източното Средиземноморие и Егея. Доказателство за това са десетките купи, събрани в каюткомпанията на клуба.
Стратегия и приоритет на клуба е развитието и подържането на детското ветроходство.Традиции в тази дейност са доказани - десетки младежи, минали през школата на яхтклуба, понастоящем плават като моряци и капитани по всички морета и океани на планетата, а други управляват морски компании. И всички те са запазили обичта и признателността към любимия клуб.
През последните три години яхтклубът организира ветроходно училище за подрастващи. Обучението се реализира благодарение на неуморния труд на двамата треньори. Малките ветроходци вече печелят медали от престижни състезания на национално ниво. Част от бъдещите им планове е да върнат републиканските купи във витрината на клуба и в града.
През последните години сдружението влага средства в нови яхти за подрастващи. Близката цел сега е закупуване на лодки за младежи от подготвителни и олимпийските класове тип „420”, „Лазер” и „470”.
Ръководството на клуба се надява, че с общи усилия на членовете, на пристанището и на местната власт, както и с помощта на спонсори Варна може да стане шампион по купи от национални и международни регати, а яхтклубът на Морска гара да се превърне в истинска емблема на града.
Важни дати и събития от историята на клуба:
21.09.1974г. – Сградата е открита тържествено и клубът започва дейността си
12.06.1974г. – Първата килова яхта „Вега” - тип„Смарагд” е пусната на вода
10.10- 08.11.1974 г. - първото голямо крейсерско плаване в историята на клуба с маршрут на обиколката на в/я “Вега” е Черно море -Варна-Синоп-Батуми-Ялта
1975г.- в/я “Сириус”,първо участие на 12-то Егейско рали с шкипер Георги Георгиев – 4 то място. До1985г. традиционо в регатата участват яхтите „Блустар”, „Каприкорн”, „Сириус”
1976г. – I Международна Регата„Г.Димитров” –етапи Варна –Одеса, Одеса – Варна , участват повече от 40 лодки от България и СССР
05.06.1976г.-11.07.1976 г. - Първо участие на българин– кап.Г. Георгиев в най-голямото ветроходно събитие за едночленни екипажи трансатлантическо състезание „Остар”,провеждано на всеки четири години
20.12.1976г.– 20.12.1977 г. – Околосветска обиколка с в/я ”Кор Кароли”, шкипер кап.Г. Георгиев
1976г.- 2014 г. – 38 издания на регата „Г.Димитров” преименувана през 1990 г. в регата „Порт Варна”
1972г. – 1982 г. – 10 издания на регата „Юнга”
06.06– 28.06.1986 г. – Участие на в/я ”Булконстар”в регата „Карлсберг” – Плимут – Нюпорт за двучленни екипажи с екипаж Светлозар Тенев/ Васил Попов – 1-во място в класV, 13-то място в генерално класиране
08.1987г. – Квалификация за определяне на участник в трансатлантическа регата за самотници, маршрут Варна – Сочи –Варна с ¼ тоници в/я ”Нунки”, в/я”Алгол”и в/я ”Зефир”, участници Светлозар Тенев, Михайл Мирчев и Иван Греков,съдийска яхта „Стела Поларис”, съдия Христо Цветков
17-27.10.1988г. Рекорд за пресичане на Черно море с яхта „Булкон стар”, шкипер Борислав Гуцанов
1990г. - Участие на в/я ”Булкон стар” в регата„Тустар” – Плимут – Нюпорт за двучленни екипажи Светлозар Тенев/ Хенри Кокончев– 3-то място в класIV
06.1989г.- Първоучастие на България в Световното първенство за килови яхти във Фалмут,Великобритания, с в/я„Алгол”, екипаж Борислав Гуцанов,Владимир Чорбаджиев, Кристалин Карацонев и Павлин Надворни. Шесто място.
1990г. – участие в състезанието за купата на Крим с яхта „Алгол”,шкипер Борислав Гуцанов с Владимир Чорбаджиев,Кристалин Карацонев и Павлин Надворни.Трето място.
1991г. - яхта „Нунки”, участва в състезанието за купата на Крим –обиколка на Кримския полуостров – и печели второто място.
1991г. – участие на яхта„Нунки” в Йонийското рали в Гърция и печели второ място в генералното класиране
2003г. – 2014 г. – 12 издания на регата „Порт Варна” – неолимпийски и олимпийски класове
2004г. - Балканско Първенство неолимпийски и олимпийски класове
01- 06. 08.2008 г. Световно първенство по ветроходство „Master’s Cup 470”
21.08.- 29.09. 2009 г. - Европейско първенство по Фин
2010г. – Посрещане и включване в организацията на SCF „Black Sea Tall Ships” 2010
2012г. – 2014г. – 3 издания на регата „Юнга”
2014г. - Посрещане и включване в организацията на SCF „Black Sea Tall Ships” 2014

Тези събития са едни от най-големите във ветроходния спорт, те допринесоха за утвърждаване на имиджа на град Варна като център на ветроходството в Черноморския регион.


17.10.2014г. 09:12ч.
 
Реклама